Жағымды жаңалыққұмар ғалымдар наурыз көжені жыл бойы ішудің жолын тапты. Дүкен сөрелерінен күнделікті көріп жүрген қытай лапшасын ішпеген жан жоқ.
Тіпті ұйғыр ағайындар да лағмандарын құрғақ тамақ ретінде саудаға шығарып, демде пісетіндей әдіспен шығаруды жолға қойды. Ойлап отырсақ, жұртты қызықтырған наурыз көжені де жартылай фабрикат түрінде шығаруға әбден болады екен. Бәрінен қызығы, бұл асты шығаруды өндіріске қояр болсақ, ол туристер үшін де таптырмас құнарлы ас болмақ.
Ғалымдар ашқан жаңалық – наурыз көже жыл сайын Наурыз тойларында дәм татып жүрген астан айырмашылығы болмайды. Құрамындағы дән мен дәм де өзгермейді.
– Барлық қоспалар арнайы өңдеуден өтеді. Кептіріліп, дәмдеуіштер қосылған соң, қаптауға жіберіледі, – дейді Дулати атындағы Тараз мемлекеттік университеті биотехнология және қайта өңдеу өндірісі кафедрасының оқытушысы, техника ғылымдарының докторы Айжан Мыңбаева. Айжанның айтуынша, тағам табиғилығымен тамсандырып, жұғымдылығымен жұ-
тындырып, сіңімділігімен сенімнен шықпақшы. Осылайша 20 минутта наурыз көже ішіп отыратын боласыз. Өкінішке қарай, баянды бастаманы іліп алып кететін кәсіпкерлер қайдан, қашан шығары белгісіз. Ғалымдар жаңа өндіріс ашуға шамамен 3 миллион теңге жұмсалады. Ол 1,5 – 2 жылда өзін-өзі ақтайтын өндіріс орнына айналатындығына кепілдік беріп отыр.
Ал наурыз көженің қаптамалары қалай безендірілетіні бәріміз үшін қызық…
http://www.aikyn.kz/articles/view/45946